Nanofiltracja to nowoczesna technika oczyszczania wody, która podobnie jak ultrafiltracja wykorzystuje uzdatniającą technologię membranową. Wykorzystuje proces dyfuzji, dzięki czemu podobnie jak odwrócona osmoza pozwala na uzyskanie wysokiej jakości wody. Jednocześnie nie jest ona pozbawiona cennych związków mineralnych.
Co usuwa z wody membrana nanofiltracyjna?
Membrana nanofiltracyjna odpowiada za usuwanie jonów dwuwartościowych, związków nieorganicznych oraz mikrozanieczyszczeń, a także metali ciężkich, pestycydów czy azotanów. Proces ten pozwala również na usunięcie niezwykle uciążliwego węglanu wapnia, który odpowiada za odkładanie się kamienia w urządzeniach domowych. Naturalne związki mineralne pozostają w wodzie, a odrzut do kanalizacji jest bardzo niski.
Trwałość i ekonomiczne działanie
W nowoczesnych systemach nanofiltracyjnych wykorzystywane są membrany o bardzo dużej wydajności. Dzięki temu produkcja wody jest tak wysoka, że zbędne jest zastosowanie zbiornika magazynującego czystą ciecz. Po otwarciu wylewki, woda produkowana jest na bieżąco. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyprodukowaniu i nie wymaga gotowania lub dodatkowej mineralizacji. Na dodatek membrany nanofiltracyjne uznawane są za wyjątkowo trwałe, dzięki czemu mogą pracować bardzo długo.
Z tego, co słyszałam, nanofitlracja często jest wykorzystywana do jonizatorów wody. Ja zdecydowałam się na założenie tego filtra tak po prostu do wody pitnej. Woda co prawda jest smaczniejsza, ale trochę kamiennego osadu jednak zostaje w czajniku. To może niektórym przeszkadzać, zwłaszcza jak ma się szklany czajnik.